14årigs online dialog med mistænkt mand
Min datter på 14 år har haft en dialog med en mand som ikke var hvem han udgav sig for at være. Politiet kontakter os fordi de har mistanke om vores datter har været i kontakt med en mistænkt.
Hun afviser overfor os og politiet at kende til det. Men politiet har bevis for hun via snap har haft en meget kort dialog, hun sender et billede til ham og han sender et billede og video retur til hende. Vi ved ikke hvad der er i billederne men hun afviser at kunne huske det. Hun siger selv at hun synes det er ubehageligt at tale om. Hun er ikke en party teenager så dette kommer naturligvis bag på os.
Hvor meget skal vi “presse” hende til at tale om det? Nogle gode spg jeg kan stille hende for at få hende til at åbne op? Hun er normalt ikke en pige der let er flov eller ikke vil tale med os men her er hun helt stille. Han har nok sendt pornografiske billeder til hende men vi ved det ikke, det har i hvert fald skræmt hende det han har sendt.
GirlTalks svar
Kære mor
Tak for dit brev. Jeg kan godt forstå din bekymring for, hvordan du bedst taler med din datter om dette følsomme emne. Det giver god mening, at hun synes at det er ubehageligt at snakke om og, at hun helst vil undgå samtalen. Det kan skyldes flere ting: muligvis, at hun føler sig flov over situationen, at hun er nervøs for selv at komme i problemer, at hun er bekymret for, hvordan situationen vil blive håndteret, eller at hun er bekymret for gengældelse, hvis hun taler ud om det.
Fordi politiet har henvendt sig og har bevis på, at der har været en kommunikation mellem din datter og en mistænkt synes jeg, at det er vigtigt at holde fast i en dialog med hende om sagen. Først og fremmest fordi digitale krænkelser er ulovlige, men også fordi du derved kan beskytte både hende og andre mulige ofre i fremtiden. Selv om det et svært emne at tale om siger Red Barnet, som har mange erfaringer med digitale krænkelser, at børn og unge generelt gerne vil tale om deres oplevelser og have støtte fra deres forældre.
Derfor vil jeg foreslå følgende:
· Vis forståelse for, at det er svært, ubehageligt og flovt at tale om, men hold samtidig fast i at, du gerne vil have en samtale om det.
· Tal om formålet med dialogen: at det er ikke er noget hun skal gå alene med, at I har et ansvar overfor politiet og, at hendes hjælp i sagen kan være med til at forhindre, at det sker igen.
· Tal om hendes mulige forbehold: hvis hun åbner op, hvad sker der så? Vil hun komme i problemer? Hvad vil mor og far tænke om mig? Hvad så hvis den mistænkte finder ud af det? Det kan måske skabe en ro og tillid til, at hun er i gode hænder, hvis hun vælger at åbne op.
· Forsøg at tale roligt og uden fordømmelse. Hun er nok klar over, at det ikke var så smart og hun har brug for at vide, at dine spørgsmål ikke er for at udstille hende men for at hjælpe hende. Tal om sagen uden at bebrejde hende.
· Spørg ind til, hvordan det har været for hende at have denne dialog med manden og modtage billederne. Lyt til hende og fokuser på hendes reaktion fremfor, hvad det gør ved dig.
· Hvis hun fortsat afviser at åbne op, så lad det ligge men aftal at vende tilbage til det på et senere tidspunkt.
· Du kan også overveje at spørge hende, om der er en anden hun hellere vil tale med. Nogle gange kan det være svært at dele alt med sine forældre, men behovet for at tale eksisterer alligevel.
· Det vil også være godt at tale med din datter om, hvordan hun kan undgå, at lignende situationer sker igen.
Red Barnet har også en rådgivningstjeneste SletDet, som rådgiver børn og unge under 18 år samt forældre og pårørende omkring ubehagelige oplevelser og krænkelser på nettet. Der er yderligere information at hente, samt mulighed for at tale med en rådgiver om jeres situation.
Jeg håber, at disse forslag kan være med til at skabe tillid og åbenhed hos din datter så hun vil tale med dig om sin oplevelse.
De bedste hilsner
Alexia, rådgiver, GirlTalk
Brevkasse for forældre
I GirlTalks brevkasse for forældre svarer vores rådgivere på spørgsmål om alt det, der relaterer sig til at være forælder til en ung. Vores rådgivere har alle en relevant børne- eller sundhedsfaglig uddannelse og ungdomsfaglig erfaring. Brevkassen er anonym. Breve og svar der kan have relevans for andre forældre vil blive delt på vores hjemmeside.
Vil du vide mere om:
- Forældrerollen
- Mistrivsel
- Selvværd
- Fællesskaber
Alder:
- 10 år
- 11 år
- 12 år
- 13 år
- 14 år
- 15 år
- 16 år
- 17 år
- 18 år
- 19 år
- 20 år
- 21 år
- 22 år
- 23 år
- 24 år
- 24+ år
-
Min datter er i gang med at ødelægge mange relationer
-
Vores datter føler sig ensom og udenfor
-
Kan en mor blande sig i sin voksne datters vægt?
-
Daglige konflikter i venindegruppe
-
Min datter er blevet en skygge af sig selv
-
Skoleskift eller ej?
-
Hun render efter de andre, der er ikke nogen der vælger hende til
-
Min bekymring går på sommerferien
-
Hun går over til sin far, når jeg sætter grænser
-
Jeg har opdaget, at min datter kaster op, når vi er gået i seng
-
Min datter er så stædig
-
14årigs online dialog med mistænkt mand