Send dit spørgsmål
Anonym,
23. november 2020

Mit mor-hjerte bløder for det selvhad hun giver udtryk for!

Jeg er mor til en dejlig pige på 13 år. Hun har haft nogle svære år på mellemtrinnet i skolen, hvor hun har følg sig meget udenfor og ikke accepteret og set som den hun er. Før sommerferien blev hun optaget på en skole der passer rigtig godt til hende - både fagligt og socialt. Og hun er glad for sin nye skole.

Hun er dog stadig meget mærket af, at have følt sig anderledes på sin gamle skole og "ser" mest at andre ikke vil hende/kan lide hende. Det tror jeg ikke er virkeligheden. Jeg tror faktisk hun er vellidt, men ikke kan se hvad der foregår hos alle de andre piger - af tanker om sig selv, image, positionering etc. Samtidig med er de jo også alle teenagere nu og jeg kan mærke der foregår rigtig meget udviklingsmæssigt med dem.

Min datter får nogle voldsomme sammenbrud, hvor hun græder og fortæller om hvor grim og dum hun er, hendes hår, hendes hage, hendes krop - alt er bare grimt.

Hun har et helt forvredet selvbillede.

Hun er faktisk en rigtig køn pige - og jeg bliver så ked af, at hun ser på sig selv på denne måde. Jeg forsøger at møde hende og forstå (så godt en mor nu kan, når hun ikke selv er teenager) – lade hende være ked af det og samtidig prøver jeg at give hende nogle nuancer på billedet af veninderne – og hende selv. Fortælle at veninderne også har negative tanker om sig selv, at de også synes det er svært at vise at de er kede af det o.l.

Men nej hvor er det svært. Mit mor-hjerte bløder for det selv-had hun giver udtryk for!

Jeg oplever hun har tillid til mig – og gerne vil fortælle mig, hvis der er noget ”alvorligt” hun har brug for hjælp til.

Jeg ved godt, jeg ikke kan fikse det for hende, men har så svært ved at stå på sidelinjen og se på hvor skidt hun har det med sig selv.

Samtidig er jeg af den overbevisning at hvis noget er svært eller man ikke har kompetencerne, så skal man få sig noget hjælp – f.eks. hos fagpersoner, som Jer ;)

Og jeg ved, at jeg gerne vil kunne råde min datter til at få hjælp et sted (hvis det er vejen frem). Selvom jeg også er ret sikker på at møde massiv modstand, hvis det handler om at møde andre.

Så kan I hjælpe mig hvordan jeg bedst hjælper min datter?

Og har i nogle gode råd til mig – er det ”almindeligt” blandt piger i dag at være så hårde ved sig selv? Hvad er det bedste jeg kan gøre for min datter?

På forhånd tak

Mor

Læs hele brevet

GirlTalks svar

Kære Mor

Mange tak fordi du skriver til os. Jeg er sikker på, at der er rigtig mange forældre, som kan genkende det, du beskriver og som står i en lignende situation med en datter, der er alt for hård ved sig selv.

Og så vil jeg sige, at hvor er det godt, at din datter har en mor, som dig, der kan se, det hun står midt i og det som foregår inden i hende. Det er af stor betydning.

Mange piger kæmper med lavt selvværd
Jeg vil starte med at svare på dit sidste spørgsmål om, det er almindeligt blandt piger i dag at være så hårde ved sig selv? Desværre er mit svar; ja, det er det. GirlTalks ungerådgivere chatter dagligt med piger, som kæmper med deres selvværd og søger hjælp til at tackle en grundlæggende tvivl på sig selv, sin krop, sine evner osv. Vi oplever en kultur blandt unge piger præget af perfekthed, præstation og konkurrence, hvor pigerne har meget store forventninger til sig selv og ofte sætter lighedstegn mellem det at ’lykkes’ eller at ’passe ind’ og deres værdi som mennesker. Hvis de ikke føler, at de er ’pæne’ eller passer ind i flokken går det udover deres selvbillede, og denne oplevelse af at være forkert kan føre til et altoverskyggende selvhad. Vi oplever også i stigende grad, at selvkritikkens sprog er blevet markant hårdere; pigerne taler simpelthen mere barskt og skarpt om sig selv og hinanden. Dertil kommer det store pres fra sociale medier, som for mange bliver et forvrænget sammenligningsgrundlag for deres udseende og succesfølelse.

Det kan være enormt hårdt som mor at stå på sidelinjen og se på, at ens datter har det så svært med sig selv. Især når man ved, at hendes selvbillede ikke harmonerer med den sandhed, at hun er god nok, som hun er. Du beskriver, hvordan din datter stadig er præget af en udfordret skoletid og det giver god mening, at følelsen af ikke at blive set og accepteret som den hun er, stadig kommer til udtryk.

Tillidsfuld relation er bærende
Hvor er det godt at høre, at din datter har tillid til dig, fordi det er tilliden i jeres relation, som er bærende for, hvordan du kan være der for hende og hjælpe hende. Du gør allerede det, som man kan som mor: at møde hende der hvor hun er i hendes kamp. Du anerkender hendes følelser og udtalelser om sig selv og møder dem med et mere nuanceret billede, som du ser det. Det er ikke sikkert, at din datter er enig med dine vurderinger men hun har stadigvæk behov for at høre dem.

Din datter er, ligesom sine veninder, i gang med en identitetsskabende proces, men der er ingen nem vej til større selvværd. Det handler om at lære at holde af sig selv og, som GirlTalks direktør Anna Bjerre så fint beskriver det i hendes bog ”Det du ikke ved om din teenagedatter”, ”…at værdsætte den man er, også inden man føler sig god nok til at tænke godt om sig selv”.

Styrke fundamentet af selvværd
Det er desværre ikke muligt for dig at skåne din datter for alt det, der kan få hendes selvtillid og selvværd til at vakle. Men du kan være med til at styrke det fundament af selvværd din datter står på, og gribe hende, når hun falder:

• Du kan opmuntre hende til at sammenligne sig selv – med sig selv og ikke andre. Dermed vender hun fokus på egen udvikling – og ikke på hvad hun er/ikke er i forhold til andre.

• Når hun er meget selvkritisk, kan du spørge hende, hvad hun ville sige til en god veninde i samme situation og, om hun kan overveje at tale mere venligt til sig selv.

• Du kan prøve at fange hende i et roligt øjeblik, hvor følelserne og selvkritikken ikke kører på højtryk, og give hende en bekræftende kommentar, f.eks. ”Hvor ser du godt ud i den trøje”, eller ”Jeg synes du klarede den opgave rigtig flot, selvom den var svær for dig”. Hendes modtagelighed for bekræftelse vil nok være langt større, når den kommer umotiveret i en situation, hvor hun ikke kritiserer sig selv. Derfor kan den have større effekt i at styrke hendes selvtillid.

• Du kan bede hende om hver dag at skrive to ting ned, hun er taknemlig for ved sig selv, ved sit liv eller ved at have udrettet. Det kan være med til at vende de negative tanker til et mere realistisk billede af sig selv og er måske en øvelse, I kan gøre sammen.

• Du kan opmuntre hende til at være en del af positive fællesskaber. En fritidsaktivitet med andre, som deler samme interesser kan være med til at styrke ens selvtillid. Mon din datter vil have glæde af at overveje sådan en aktivitet?

• I kan overveje GirlTalks EmpowR tilbud: EmpowR er et 10-ugers gruppeforløb for piger i udskolingen, som har brug for at få styrket deres selvværd og selvtillid. Forløbet er et trygt og fortroligt rum, hvor pigerne får redskaber til bl.a. at tackle udfordringer i livet og blive bedre til at forstå sig selv og hinanden. Du kan læse mere om tilbuddet her: https://www.serioest.dk/empowr

• Måske vil din datter også have glæde af at skrive ind til GirlTalks chat, hvor hun kan vende sine tanker anonymt med vores rådgivere. Den tryghed kunne give hende mod på senere hen at tale med en, som kan hjælpe hende på den længere bane.

Jeg håber, at disse tanker kan være en støtte til dig i en til tider udfordrende proces, samt bekræfte dig i alt det gode, du allerede gør!

De allerbedste hilsener
Alexia, rådgiver, GirlTalk

Del dine tanker med os

Vi svarer på dit brev så hurtigt som muligt. Vi sender en mail, når vi har svaret dig. Du kan også læse svaret her på siden.


Brevkasse

Brevkassen er et gratis tilbud til forældre og andre voksne pårørende til piger og unge kvinder i alderen 12-24 år. GirlTalks frivillige faglige rådgivere bestræber sig på at besvare dit spørgsmål inden for 10 dage. Vi anonymiserer og lægger det ind i brevkassen herunder, så andre også kan få glæde af det.

Send dit spørgsmål

Filtre
Send dit spørgsmål
Filter brevkasse

Vil du vide mere om:

 • Forældrerollen
 • Familierelationer
 • Psykisk sundhed
 • Venskaber
 • Selvværd
 • Trivsel
 • Pubertet
 • Skole
 • Andet

Alder:

 • 10 år
 • 11 år
 • 12 år
 • 13 år
 • 14 år
 • 15 år
 • 16 år
 • 17 år
 • 18 år
 • 19 år
 • 20 år
 • 21 år
 • 22 år
 • 23 år
 • 24 år
 • 24+ år
Vis flere filtre Vis færre filtre
19 Resultater