Chat med os i dag fra 18:30 - 24:00
Viden om

GirlTalk

Artikler

Hvad er psykiatriske diagnoser?

Læs om nogle af de forskellige psykiatriske diagnoser her.

Diagnoser kan være komplekse og svære at forstå og navigere i. Vi har udarbejdet denne beskrivelse for at give indblik i nogle af de psykiatriske diagnoser. Viden kan nemlig være med til at øge forståelsen, tolerancen og rummeligheden omkring diagnoser. 

Det er vigtigt at understrege, at formålet med diagnosebeskrivelserne ikke er at starte en tvivl om, hvorvidt du selv har en diagnose. Beskrivelserne skal ikke ses som check-lister eller guidelines til at diagnosticere. 

Vi vil understrege, at det er meget almindeligt at opleve at kunne genkende sig selv i nogle træk fra forskellige diagnoser. Diagnostiske træk eller symptomer findes i forskellige grader, og vi kan alle opleve dem i større eller mindre grad, især hvis der sker noget svært i vores liv.

Eksempelvis kender de fleste nok til at være meget kede af det eller have mistet motivationen. Men det betyder dog ikke, at man har en depression. I tilfælde af diagnoser er symptomerne til stede i så høj en grad og med så stor påvirkning af ens dagligdag gennem lang tid, at det kan blive kategoriseret som en diagnose gennem udredning i psykiatrien. 

Er du i tvivl? Chat med os

Læs flere

ADHD (Attention Deficit/Hyperactivity Disorder)

Diagnosen ADHD viser sig typisk igennem symptomerne koncentrationsbesvær, hyperaktivitet og impulsivitet. Man kan have svært ved at holde fokus, udsætter ofte opgaver og bliver let distraheret. Symptomerne varierer fra person til person og kan også ændre sig over tid.

ADD (Attention Deficit Disorder)

Her oplever man de samme udfordringer med koncentration og impulsivitet som ved ADHD - men ikke hyperaktiviteten. 

OCD (Obsessive-compulsive Disorder)

OCD er en angstlidelse, som medfører uønskede tvangstanker og tvangshandlinger. Oftest af frygt for der sker noget slemt, hvis man ikke udfører dem. Tankerne og handlingerne kan være gentagende. Mange forbinder OCD med at være bange for bakterier og vaske hænder konstant, men det kan være meget forskelligt, hvad tvangstankerne indebærer. 

Autisme

Autisme kaldes ofte for et spektrum, da diagnosen kan opleves meget forskelligt fra person til person. Der findes fem forskellige autismediagnoser. Autisme medfører, at man på nogle måder sanser, forstår og navigerer rundt i verden på en anderledes måde. Hjernen bearbejder altså sociale, følelsesmæssige og sansemæssige indtryk anderledes end hos personer uden autisme.

Angst

Angst er faktisk en helt naturlig følelse eller reaktion på potentielle farlige situationer. Men nogle oplever angst i hverdagssituationer, der ikke burde udløse angst. Der findes mange former for og grader af angst. Angstsymptomer er ofte meget fysiske, og det kan derfor være svært at vide, at det er en psykisk reaktion. 

Depression

En depression er en diagnose, hvor man i en længerevarende periode er meget nedtrykt. Når man oplever depressionssymptomer, kan man ikke nødvendigvis forklare, hvorfor man er ked af det. Man har negative tanker, mindre energi og svært ved at huske og koncentrere sig. Sygdommen kan gøre det svært at passe sit arbejde, studie og relationer. 

Kilde: Sundhed.dk og Psykiatrifonden

Husk, at alle oplever træk fra de forskellige diagnoser gennem livet. Hvis du er i tvivl, kan du altid kontakte din læge. Eller chatte med os lige her.

Se mere

Viden om alt det, der er vigtigt for dig! Bliv klogere, bryd tabuer og find ud af, hvordan andre har det med at være ung lige nu.


Filtre
Filter viden

Vil du vide mere om:

  • Venskaber og familie
  • Krop og sex
  • Selvværd
  • Kærlighed
  • Skole og uddannelse
  • Trivsel
  • Andet

Se, lyt eller læs:

  • Video
  • Blogindlæg
  • Podcast
Vis flere filtre Vis færre filtre
113 Resultater