Chat med os i dag fra 19:00 - 23:00
Viden om

Vigga A

Artikler

Læserbrev: OPRÅB TIL VOKSNE!

Hvis I ikke tager jer sammen nu, har I snart tabt en hel generation.

14-årige Vigga kommer med et opråb om den perfektheds- og præstationskultur, der påvirker de unges trivsel.

14-årige Vigga kommer med et opråb om den perfektheds- og præstationskultur, der påvirker de unges trivsel.

Jeg er en 14 årige pige, der går i 8. klasse. Allerede nu sidder jeg og er så stresset.

Når jeg ligger om aftenen i min seng, har jeg svært ved at falde i søvn, fordi en million tanker flyver gennem hovedet på mig. ”Der var lige den aflevering, ej mine venner lever bare et langt federe liv, wow hende på Instagram har bare en meget federe krop” og mange andre tanker.

Det er fordi os unge i dag er meget mere stressede end før i tiden, og vi bliver presset fra så mange sider.

Det er fra skolen/gymnasiet, ønsket om ”den perfekte krop”, likes, snaps, FOMO og den uendelige tilgængelighed til sociale medier, hvor influencere lever det ideelle liv. Der er et meget højt forventningspres til os unge i dag. Langt højere end tidligere. En statistik fra DR viser, at i 1987 var 4% af piger i alderen 16-24 ofte stressede og tallet for drengene i samme aldersgruppe var på 3%.

I udskolingen og gymnasiet gælder det om at have det højeste gennemsnit, være den klogeste, have overskud til alt og aldrig lave nogen fejl
- Vigga A.

I 2013 var tallet for pigerne steget til 26%, mens det for drengene var steget til 11%. Jeg er træt af det, og samfundet skal ændre sig, hvis det ikke skal ende galt. Selv Børns Vilkår er enige med mig, og de kæmper hårdt for at hjælpe os unge. 

I udskolingen og gymnasiet gælder det om at have det højeste gennemsnit, være den klogeste, have overskud til alt og aldrig lave nogen fejl. Vi bliver bombarderet med lektier, afleveringer, krav og mange andre ting, som gør os unge stressede og bidrager til stigningen af unge med dårligt mentalt helbred.

30% af pigerne i 9. klasse føler sig tit eller altid stressede i skolen. Det er simpelthen for meget, og fordi der er dette pres, påvirker det os negativt, og derfor døjer vi med søvnproblemer, stress, ensomhed, tankemylder og ikke medfødte mentale sygdomme som fx angst eller depression.

Perfekthedskulturen rammer hårdt

Det er også de sociale medier, som har en KÆMPE påvirkning på os. Den såkaldte perfekthedskultur har ramt de sociale medier, hvor kendte mennesker poster billeder af deres trænede kroppe, smukke rejser til eksotiske steder, dyre vaner og meget andet. Der bliver altså proppet forkerte billeder og forestillinger direkte ind i vores hoveder. Det leder til dårligt selvværd, mistrivsel og forvrængede idealer.

Samfundet skal altså ændre sig drastisk, og mange af løsningerne ligger i skolens og gymnasiets hænder, fordi vi bruger så meget tid der og fordi, at skolen/gymnasiet er med til at bidrage til, at der er alt for høje krav til os unge.

Altså kravene skal sænkes, lærerne skal huske at inddrage eleverne og høre på os, der skal være flere trivselsdage, hvor der er fokus på trivsel og vores mentale helbred og helt nede i de små klasser skal vi undervises i, hvordan sociale medier er fake og alt for polerede.

Så kære alle voksne. Lærere, politikere og alle voksne, der har et ansvar. I skal tage jer sammen. Det er jer, der skal hjælpe. Hvis I ikke gør det nu, kommer I til at betale to priser på en gang.

En samfundsmæssig pris, fordi det er dyrt økonomisk, hvis mange unge lige pludselig har brug for hjælp. Det bliver også samfundsmæssigt dyrt, da folk med dårligt mentalt helbred måske ikke får en uddannelse, og det går ind og rammer arbejdsmarkedet RIGTIG hårdt.

Så kære alle voksne. Lærere, politikere og alle voksne der har et ansvar. I skal tage jer sammen. Det er jer, der skal hjælpe. Hvis I ikke gør det nu, kommer I til at betale to priser på en gang.
- Vigga A.

I skal også betale for, at vi unge ikke har det godt. Som forældre, bedsteforældre og andet er det fandeme øv og en ærgerlig pris at skulle betale.

Og prøv lige at tænk på, hvis I var i vores sted. At sidde i en klasse med 28 elever og alt for meget larm i 7 timer om dagen. Det er 35 timer om ugen. I skal så også lige kende alt om den nyeste kendissag og have en mening om det. Så er der også lige fritiden, hvor I skal dyrke sport, se venner, være sammen med familie, lave lektier og meget andet. For manges vedkommende, inklusivt mit eget, er der også lige en psykolog, man skal besøge en gang om ugen og få talt med, og jeg kunne blive ved og ved.

Det er virkelig hårdt at være ung, så I må tage jer sammen.

NU!

Kæmpe undersøgelse slår fast: Unge har det svært

Følelser som nedtrykthed, nervøsitet, ængstelse, stress og ensomhed er hverdag for alt for mange unge.

Det viser en ny stor undersøgelse om danskernes helbred. Undersøgelsen viser også, at det især er piger og unge kvinder, der har det svært mentalt.

Her er det faktisk en ud af tre, der mistrives mentalt, mens over halvdelen oplever stress. 

Det er skræmmende tal, som vi i GirlTalk kæmper for at lave om på, men det er også tal, som viser, at hvis du har det svært, er du ikke alene!

Husk, at vi sidder klar på chatten hver aften, hvis du har brug for at dele dine tanker. 

Du finder chatten her.

Vil du vide mere om undersøgelsen? Så kan du læse den her

Læs flere

Viggas indlæg har tidligere været bragt i Ekstra Bladet.

 

Se mere

Viden om alt det, der er vigtigt for dig! Bliv klogere, bryd tabuer og find ud af, hvordan andre har det med at være ung lige nu.


Filtre
Filter viden

Vil du vide mere om:

  • Venskaber og familie
  • Krop og sex
  • Selvværd
  • Kærlighed
  • Skole og uddannelse
  • Trivsel
  • Andet

Se, lyt eller læs:

  • Video
  • Blogindlæg
  • Podcast
Vis flere filtre Vis færre filtre
111 Resultater