Nyheder

Amalie Stender

Nyheder

Influent Natasha Høyer følte sig ensom. Nu har hun et vigtigt budskab til andre unge

Ensomheden er stigende blandt unge i Danmark. En af de unge, som har oplevet ensomheden på egen krop, er influent og GirlTalk-ambassadør, Natasha Høyer. I GirlTalks podcast ‘GirlTalks’ åbner Natasha op omkring sine oplevelser med ensomhed - og hun har et vigtigt budskab til andre unge.

Natasha Høyer er influent og ambassadør i GirlTalks influentindsats 'Girls Empower Girls'. Sammen med de andre 28 influenter i projektet er Natasha med til at sætte mental trivsel i højsædet på sociale medier.

Natasha Høyer er influent og ambassadør i GirlTalks influentindsats 'Girls Empower Girls'. Sammen med de andre 28 influenter i projektet er Natasha med til at sætte mental trivsel i højsædet på sociale medier.

- Jeg hader nytår! Jeg synes, det er den mest ensomme dag på året, og i dag har ikke været nogen undtagelse.

Sådan lyder det fra 21-årige influent og GirlTalk-ambassadør, Natasha Høyer, i et TikTok-opslag nytåraften 2022. Med lyden af festfyrværkeri i baggrunden fortæller en berørt Natasha, hvordan en velkendt følelse har ramt hende denne aften. Følelsen af ensomhed.

Det er det TikTok-opslag, som gør, at Natasha nu, et par måneder senere, sidder i stolen over for vært, Mathilde Graulund, i GirlTalks podcast ‘GirlTalks’. For Natasha har noget på hjerte, som hun gerne vil dele med GirlTalks lyttere.


'Det er en ensom dag'

For Natasha startede den nytårsaften i 2022 ellers godt. Hun og kæresten havde aftalt, at de bare skulle være hjemme og hygge sammen. Det passede Natasha fint, for hun er ikke typen, der elsker store arrangementer og fester.

Men da aftenen var ved at slutte, tikkede der en besked ind på kærestens telefon. En ven spurgte, om Natashas kæreste ville med i byen. Natasha ville ikke stå i vejen for, at kæresten kunne få en sjov bytur med sine venner, og da aftenen alligevel var ved at lakke mod enden, blev de enige om, at han skulle tage af sted. Og dér slog en velkendt følelse ned i Natasha.

- Jeg sidder bare derhjemme og tænker: 'Fuck, hvor er det egentlig noget lort. Jeg hader det her! Det er en ensom dag', fortæller Natasha.

Jeg har ikke den vennegruppe, som man ser alle mennesker på sociale medier have. Og det skabte bare den her ensomhedsfølelse, og jeg vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle gøre ved det, andet end at snakke højt om det.
- Natasha Høyer, influent og GirlTalk-ambassadør

For Natasha var nytår nemlig ofte forbundet med skuffelser og med konfrontationen med, at hun ikke selv var en del af en tæt vennegruppe.

- Jeg har en masse venner, men jeg har ikke den vennegruppe, som man ser alle mennesker på sociale medier have. Og det skabte bare den her ensomhedsfølelse, og jeg vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle gøre ved det, andet end at snakke højt om det.

Så det gjorde hun. Til lyden af nytårsraketter åbnede Natasha op omkring sin følelse af ensomhed, alt imens hun fjernede sin festlige blå nytårs-makeup. Bogstaveligt talt lod hun masken falde for sine tusindvis af følgere.

Og det skulle hurtigt vise sig, at Natasha ikke var alene om at føle sig ensom nytårsaften. På kort tid fik videoen tusindvis af visninger og flere hundrede kommentarer. Mange af kommentarerne kom fra andre unge, som skrev, at de havde det ligesom hende, og som takkede hende for at være ærlig og sætte fokus på emnet.

- Følte ærligt at jeg så mig selv i spejlet, da jeg så videoen. Fik selv tårer i øjnene, fordi jeg kan relatere til alt det, du siger, lød en af kommentarerne.

Perfekthedskulturen rammer også de unges relationer

Ensomheden har været stødt stigende blandt unge gennem de seneste år, og undersøgelser peger på, at corona kan have været en forstærkende faktor. Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil 2021 har mere end hver fjerde unge kvinde i alderen 16-24 år tegn på ensomhed, mens en nylig rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter, Vive, viser, at 15 % af de 15-årige piger ofte eller meget ofte føler sig ensomme.

Også i GirlTalks indsatser er det tydeligt, at ensomhed er noget, der fylder, hos de unge. Det gælder ikke mindst i GirlTalks gruppeforløb EmpowR. I følge projektkoordinator i EmpowR, Emilie Espholm, hænger ensomheden for mange af pigernes vedkommende sammen med, at de går rundt alene med de svære følelser, fordi de ikke tør at dele dem med deres venner. Og det kan i sig selv skabe en følelse af ensomhed.

- Mange af de piger, vi møder i EmpowR fortæller, at de har venner, men at det ikke er venner, som de tør at dele svære tanker og følelser med. De holder med andre ord deres sårbarhed for sig selv, og det kan skabe en følelse af ensomhed, når man ikke føler sig mødt og set som det hele menneske, man er på godt og ondt, forklarer Emilie Espholm.

Mange af de piger, der benytter vores samtaletilbud, giver udtryk for, at de foretrækker at holde de svære snakke inden for terapirummets fire vægge, fremfor at dele dem med deres venner
- Laura Wiwe, psykolog i GirlTalk

Ligesom Natasha Høyer fortæller mange af pigerne i EmpowR, ifølge Emilie Espholm, også om, hvordan sociale medier kan trigge følelsen af ensomhed.

- Lige så meget godt, som sociale medier, har bragt med sig, lige så mange nye problematikker har de skabt. For samtidig med, at du får mulighed for at være social og kommunikere med dine venner på afstand, så bliver du også hele tiden konfronteret med dine venners sociale liv og alle de ting, du ikke selv er med til, fortæller Emilie Espholm, og fremhæver bl.a. medier som Snapchat-map, hvor man hele tiden kan følge sine venner og se, hvor de befinder sig.

Og netop de sociale medier mener psykolog i GirlTalk, Laura Wiwe, også spiller ind i de unges relationer i dag.

- På de sociale medier ser vi oftest forsiden af medaljen. Det er her, vi viser det, vi er stolte af - og her, vi så at sige 'performer' os selv, fortæller Laura Wiwe, og tilføjer: 

- I GirlTalk ser vi en forbindelse mellem den perfekthedskultur, der ofte hersker på sociale medier, og de unges relationer. Det er svært at give plads til sårbarhed i sammenhænge, hvor man hele tiden eksponeres for andres succeser og bedrifter. Det mærker vi fx i vores samtaletilbud, hvor mange af de piger, der benytter tilbuddet, giver udtryk for, at de foretrækker at holde de svære snakke inden for terapirummets fire vægge, frem for at dele dem med deres venner.

Der er brug for flere trygge fællesskaber

Ifølge Laura Wiwe er et af de bedste midler mod ensomhed derfor, at vi sørger for at skabe adgang til trygge fællesskaber for vores unge.

- De unge har brug for fællesskaber, hvor de ikke skal 'performe' sig selv, men kan være ærlige og åbne, og hvor det ikke er præstation, men samvær og fællesskab, som er i højsædet.

Et sådant fællesskab er fornævnte gruppeforløb, EmpowR, et godt eksempel på, fortæller Laura Wiwe.

I EmpowR kan unge piger i alderen 13-16 år mødes med andre jævnaldrende og dele tanker og følelser. Sammen med to faste frivillige gruppeledere mødes gruppen ugentligt over 10 uger - hver gang centreret om et specifikt emne med dertilhørende øvelser.

Rigtig mange af pigerne oplever at få en større tro på sig selv og dermed også mod på at indgå i nye fællesskaber
- Emilie Espholm, projektkoordinator på EmpowR

Et af hovedformålene med EmpowR er at få skabt et rum for pigerne, hvor de trygt og ærligt kan dele deres tanker og følelser med hinanden.

Ifølge projektkoordinator på EmpowR, Emilie Espholm ser de ofte en mærkbar forvandling hos pigerne henover de 10 uger, som gruppeforløbet varer.

- Vi oplever, at dét, at pigerne får det her unikke fællesskab med en lille fast gruppe af andre piger, hvor de kan være åbne og ærlige og finde ud af, at de ikke er alene, gør en kæmpe forskel for dem. Rigtig mange af pigerne oplever at få en større tro på sig selv og dermed også mod på at indgå i nye fællesskaber, fortæller Emilie Espholm.


'Tal om det - for du er ikke alene'

Og netop åbenhed og ærlighed er også det, Natasha Høyer mener, at der skal til, hvis vi vil den stigende ungdomsensomhed til livs. Og som influent med tusindvis af følgere, der ser op til hende, føler hun et særligt ansvar for at vise vejen:

- Jeg føler, at når man har mange følgere, så har man et ansvar for at snakke om ægte ting - altså fortælle om ting, der påvirker en. Derfor vælger jeg også at snakke om ensomhed, da det er noget der har påvirket mig meget.

Og Natasha har da også mærket på egen krop, hvordan hendes egen åbenhed og ærlighed har åbnet døre til nye potentielle venskaber.

- Jeg har fx snakket med folk på instagram, som også bor i Odense, og rigtig mange har sagt, at de også føler sig ensomme. Så jeg vil prøve at sætte nogle aftener op på en restaurant, hvor vi kan mødes en masse piger og lære hinanden at kende.

Natasha er derfor heller ikke i tvivl om, hvad hendes råd er til andre unge, der kæmper med ensomhed:

- Mit største råd er at være åben om det. For hvis man er åben om det, viser det sig, at andre har det på samme måde. Snak med din familie - snak med whoever du har i dit liv, og åbn op omkring det.  For jeg kan love, at lige meget hvad, så er der én person, der vil sige: 'Jeg skal nok hjælpe dig'.

 

Natasha er en del af GirlTalks influent-indsats Girls Empower Girls, hvor i alt 29 influenter sætter fokus på mental trivsel på sociale medier i samarbejde med GirlTalk. Læs mere om Girls Empower Girls her.

Tak til Samfonden for at støtte Girls Empower Girls.

 

 

Savner din datter et fællesskab at være en del af?

Se alle vores gruppetilbud her.

Flere Nyheder

Her finder du seneste nyt, pressemeddelelser og udgivelser fra GirlTalk


Filtre
Filter nyheder

Vil du vide mere om:

  • Pressemeddelelser
  • Publikationer
  • Nyheder
50 Resultater