Viden

GirlTalk

Artikler

Støtte til større selvværd

Her er 6 konkrete råd til, hvordan du som forælder kan støtte og styrke din datters selvværd.

Selvværdet bliver formet og udfordret i ungdomsårene, og derfor er det heller ikke unormalt, at man som ung oplever perioder med lavere selvværd og usikkerhed. Ofte er det en del af en helt naturlig identitetsudvikling.

Men som forælder til en ung kan det være svært at forstå, når ens datter ikke altid kan se sin egen værdi og har kritiske øjne på sig selv.

Der findes mange konkrete metoder til at styrke selvværd på, men som forældre er det vigtigt at huske, at vores børn spejler sig i det, vi gør. Det kan fx være vigtigt at kigge på, hvordan I som voksne anerkender jeres datter for hendes person og værdi som menneske, fremfor at fokusere på hendes præstationer, og de ting hun opnår. Her har vi samlet et par konkrete råd til, hvordan du kan støtte og styrke din datters selvværd. 

Tid sammen
Tilbring tid sammen med din datter, og lav noget sammen. Det kan være alt fra små praktiske gøremål til kreative projekter eller at se et afsnit af hendes yndlingsserie sammen. Ved at prioritere tid sammen med hende på hendes præmisser viser du hende, at hun er værdifuld og værd at bruge tid sammen med.

Udvis interesse
Vis interesse for det, der er vigtigt for din datter. Spørg nysgerrigt ind til noget, som hun er god til. Måske kan hun lære dig noget.

Anerkendelse
Anerkend din datter for den hun er, og det hun bidrager med alene på grund af hendes tilstedeværelse og måde at være på. Italesæt hvad du sætter pris på ved hende som menneske i stedet for at fokusere på hendes evner eller præstationer.

Identificer negative tanker
Prøv sammen med din datter, at guide hende til at identificere hendes negative tanker om sig selv. Ofte kan negative tanker om os selv dominere vores sind og påvirke vores selvværd. Ved at identificere og italesætte de negative tanker, bliver det muligt at udfordre tankerne og stille spørgsmål til deres gyldighed.

Vær venlig overfor dig selv
Snak med din datter om, at det er vigtigt at være sød overfor sig selv, og at det betyder noget, hvordan hun tænker om og taler til sig selv. Du kan opfordre hende til at behandle sig selv med den samme venlighed og medfølelse, som hun ville give til en god ven eller til et lille barn. Her er det også vigtigt, at du som voksen går foran, og også bliver opmærksom på, hvordan du som voksen taler om dig selv. 

Hjælp til trygge relationer
Hjælp din datter med at dyrke gode og opbyggende venskaber, blive en del af trygge fællesskaber og støt hende i at sætte grænser eller at bryde med relationer, der er nedbrydende for hendes selvværd. 

Er du i tvivl om eller bekymret for dit barns trivsel, er det vigtigt at række ud efter hjælp. Del din bekymring med skolen eller andre voksne, som er vigtige i forhold til dit barns trivsel. 

Har du brug for at tale med nogen om dit barns trivsel? Så er du velkommen til at kontakte GirlTalks rådgivning for forældre.

Book en samtale her

Læs mere

Gå på opdagelse i vores artikler om unges trivsel. Her kan du få faglig indsigt og nye perspektiver på, hvordan du som forælder bedst kan støtte din datter og forstå hendes virkelighed. Læs om alt fra fællesskaber, gruppedynamikker, forældreinvolvering og hvordan du som voksen kan støtte op om selvværd og stærke relationer.


Filtre
Filter viden

Vil du vide mere om:

  • Forældrerollen
  • Mistrivsel
  • Selvværd
  • Fællesskaber

Se, lyt eller læs:

  • Video
  • Blogindlæg
  • Podcast
Vis flere filtre Vis færre filtre
9 Resultater