Min datter er blevet en skygge af sig selv
Kære Girl Talk.. og tak for jer.
Jeg har en datter på 12 til sommer, som det sidste år til halvandet virkelig er blevet en skygge af sig selv. Endnu mere ekstremt end hun plejer. Hun er nærmest aldrig glad. Hun er mut, har let til irritation, er indelukket og isolerer sig på hendes værelse. Hun er aldrig interesseret i, at lave sociale aktiviteter efter skole. Hun går altid, uden undtagelse, direkte hjem efter skole - og låser sig inde på hendes værelse. Hun har ikke rigtig nogle venner, udover de få piger som hun godt kan tale med fra hendes klasse når hun er i skole. Men jeg har ikke indtrykket af, at de er hendes fortrolige.. eller hvad man nu kalder relationer i den alder. Det er overfladiske relationer.
Hun har berøringsangst (man må ikke røre hende) - kram osv. Ikke engang jeg må og jeg har aldrig måtte. Hun kan nærmest ikke hilse på folk (som hun kender), fremmede er helt umuligt. Hun kan ikke sige, at hun elsker mig. Heller ikke hvis jeg siger det først. Hun siger generelt ikke meget, og ofte svarer hun slet ikke. Hvis hun gør, er det en mumlen jeg ikke forstår. Når vi er ude hos fx. familie, kan hun ikke engang føre dialog med familiemedlemmer. Hvis hun skal bede om mere mad, og jeg er gået fra bordet fx grundet toilet, så går hun hen og venter ved døren og hvisker til mig, om hun må bede om mere mad.
Hun har en form for ocd. Hun kan ikke sidde på bussæder eller bilsæder som ikke er støvsuget helt klinisk rene.
Der er uden tvivl en logisk forklaring til hendes isolation og hendes socialfobi. Siden hun var helt lille, har hun oplevet voldsomme ting i hjemmet da hendes far har været psysisk voldlig overfor mig og bla har rusket hende som spæd. Han har bla afholdt mig fra at trøste hende osv.
Hun lever nu som delebarn i en 7\/7 ordning og spørger man hende er det fint nok. Men jeg ved i mit hjerte, at hun kun siger det, for at hendes far ikke skal plage hende. Han vil nemlig gerne have det sådan.
Hvad gør jeg? Jeg er så bekymret for hende? Der er pt en børneundersøgelse igang grundet underretninger. Men når hun er til samtale med socialrådgiveren siger hun bare, at alt er fint - og de har ikke kompetancerne til at se nuancerne. Så der er intet hjælp af få fra socialforvaltningen.
Jeg har umiddelbart en idé om en slags mentor. En lidt ældre pige, som ville rumme min datter og hendes isolerede sind. èn som hun kunne være fortrolig med og få noget social stimulans med. Hun virker så ensom nemlig. Og jeg tænker, at hun går glip af så meget godt, som jeg havde da jeg var barn og ung.
På forhånd mange tak for dette rum.
Knus fra mig.
GirlTalks svar
Kære mor
Mange tak for dit brev. Jeg kan godt forstå din bekymring for din datter. Du beskriver en pige, som bliver mere og mere indelukket, er afvisende overfor kærlighed og sjældent er glad. Hun er lukket overfor at dele, hvordan hun har det, både over for jer og socialforvaltningen, og jeg kan godt forstå, at du føler dig magtesløs når du ser, at din datter kæmper.
Du fortæller at hendes oplevelser som lille, kunne være en forklaring på hendes isolation og sociale fobi. En opvækst med psykisk vold kan skabe en form for konstant alarmberedskab, hvor man bruger virkelig meget energi på at aflæse stemninger og situationer, også når det egentligt ikke er nødvendigt. Derfor kan overskuddet til andet - udover det helt nødvendige som fx skole - være meget lille. Der er ikke meget energi tilbage til at være social og udadvendt, og man søger i stedet det trygge og velkendte for at få ro.
Jeg kan være lidt nysgerrig på, hvordan din datter har det sammen med sin far. Du en oplevelse af, at alt ikke ’er fint’. Har du fortalt det til din datter? Fortæl hende, at det er vigtigt at hun fortæller, hvordan hun har det både når hun er hos dig, og når hun er hos sin far, så du kan hjælpe hende. Vis hende at du godt kan rumme hendes følelser – også selv om du ikke er enig eller forstår det hele.
Du skriver, at der er en børnefaglig undersøgelse i gang hos socialforvaltningen, men at socialforvaltningen ikke ser nuancerne i din datters virkelighed. Sådan en undersøgelse kan godt tage tid, men den munder forhåbentligt ud i en handleplan for, hvad du eventuelt med hjælp fra kommunen kan gøre, for at hjælpe din datter. Det er vigtigt, at din stemme også blive hørt i sagen, så dine nuancer og betragtninger også kommer med i vurderingen af, hvad din datter har behov for.
Jeg synes dine tanker om en mentor for din datter er en rigtig god ide. Er det en tanke du har delt med hende? Hos os i GirlTalk har vi ikke en decideret mentorordning, men vi tilbyder samtaler varetaget af yngre voksne kvinder, som enten er psykologer eller psykologstuderende med bred erfaring med at tale om trivselsudfordringer og emner med særlig relevans for piger. Du kan læse mere om tilbuddet her: https://www.girltalk.dk/vores-tilbud/psykologsamtaler
GirlTalk tilbyder også chatrådgivning, hvor din datter måske vil have glæde af at skrive ind og chatte med en af vores rådgivere. Det er et ’ufarligt’ og uforpligtende sted at tale med en som lytter og, hvis der er brug for det, giver vejledning. Det er for mange en god og tryg måde at ’tale’ om hvordan man har det, især hvis man ikke kan overskue at tale med nære personer om sine udfordringer. Vores chatrådgivning kan kontaktes via: https://www.girltalk.dk/vores-tilbud/chat-med-os/#
En anden mulighed er Bryd Tavsheden, som er et rådgivningstilbud som har specialiseret i voldsdynamikker – både fysisk og psykisk vold. De tilbyder både chat- og telefonrådgivning: https://brydtavsheden.dk/hjaelp/
Jeg kan godt forstå, at det er en umådelig svær situation du står i. Det er meget hårdt at se sit barn mistrives og føle sig magtesløs, og hvor er det godt du rækker ud efter hjælp. Jeg håber derfor, at ovenstående kan være en hjælp for dig og din datter. Du er også meget velkommen til at benytte dig af GirlTalks telefonrådgivning hvis du har brug for yderligere sparring: Book en samtale her.
De bedste hilsner
Alexia, Rådgiver i GirlTalk
Brevkasse for forældre
I GirlTalks brevkasse for forældre svarer vores rådgivere på spørgsmål om alt det, der relaterer sig til at være forælder til en ung. Vores rådgivere har alle en relevant børne- eller sundhedsfaglig uddannelse og ungdomsfaglig erfaring. Brevkassen er anonym. Breve og svar der kan have relevans for andre forældre vil blive delt på vores hjemmeside.
Vil du vide mere om:
- Forældrerollen
- Mistrivsel
- Selvværd
- Fællesskaber
Alder:
- 10 år
- 11 år
- 12 år
- 13 år
- 14 år
- 15 år
- 16 år
- 17 år
- 18 år
- 19 år
- 20 år
- 21 år
- 22 år
- 23 år
- 24 år
- 24+ år
-
Min datter er i gang med at ødelægge mange relationer
-
Vores datter føler sig ensom og udenfor
-
Kan en mor blande sig i sin voksne datters vægt?
-
Daglige konflikter i venindegruppe
-
Min datter er blevet en skygge af sig selv
-
Skoleskift eller ej?
-
Hun render efter de andre, der er ikke nogen der vælger hende til
-
Min bekymring går på sommerferien
-
Hun går over til sin far, når jeg sætter grænser
-
Jeg har opdaget, at min datter kaster op, når vi er gået i seng
-
Min datter er så stædig
-
14årigs online dialog med mistænkt mand